true

مترجم: شکوه ارشادی فر
به گزارش گروه انرژی نفت خبر از اویل پرایس، تاکنون گزارشها و تحلیلهای زیادی در مورد ناراحتی و نارضایتی ترامپ از واردات گاز به اروپا و اینکه این گاز از کجا و به چه میزان وارد میشود؛ نوشته شده است. حدود یکسال است که ترامپ رسانههای داخلی و خارجی را با سخنان خود شوکه کرده و اروپا و به ویژه آلمان را به وابستگی به گاز روسیه متهم میکند. در اوایل ماه جولای (تیرماه) ترامپ علیه آلمان (که یکی از متحدان استراتژیک روسیه برای حمایت از خط لوله نورد استریم ۲ است) صحبت کرد و در سخنان خود این کشور را «اسیر» روسیه قلمداد کرد. در واقع ترامپ درست قبل از نشست ناتو در بروکسل، آلمان را در مقابل مخاطبان و رسانههای داخلی و خارجی تحقیر کرد و گفت: «در حالی که آمریکا هزینههای زیادی پرداخت کرده تا اروپا بتواند در مقابل روسیه بایستد؛ این کشور که بزرگترین اقتصاد اروپا را هم دارد از معاملات گازی مسکو حمایت میکند.» ترامپ گفت که این اقدام آلمان اصلاً شایسته و درست نبود.
معمولاً این لحن سخنرانی و این میزان بیادبی ترامپ از تیررس رسانهها دور نمیماند و در آلمان هم این سخنان بازتاب گستردهای داشت. در ماههای پس از این سخنرانی، آلمان عقبنشینی کرد اما این عقبنشینی در مورد تعهداتش برای خط لوله نورد استریم ۲ نبود؛ بلکه از آنجا که این کشور به متنوع سازی انرژی علاقه زیادی دارد، نشان داد تمایل دارد پایانههایی برای واردات گاز ال ان جی بسازد و قراردادهایی با آمریکا برای تأمین گاز از این کشور امضا کند.
مخالفان و منتقدان ترامپ به ویژه در اروپا ادعا کردند که نگرانیهای امنیتی ترامپ صرفاً اقدامی ست که تمایل آمریکا به گاز را نشان میدهند. این نگرانیهای مربوط به امنیت انرژی، قبلاً برای رئیسجمهورهای پیشین آمریکا همچون باراک اوباما و جورج بوش هم وجود داشت. تا امروز هم آمریکا همچنان ادعا میکند که هنوز میتواند آلمان را بخاطر خط لوله نورد استریم ۲ تحریم کند. خط لولهای که از دریای بالتیک میگذارد و میتواند ظرفیت صادرات روسیه به آلمان را ۲ برابر کند.
در حال حاضر، بنظر میرسد که آمریکا قطر را به چالش دعوت کرده است تا با روسیه برای صادرات گاز به اروپا رقابت کند. به گزارش رویترز، معاون انرژی آمریکا، دن برایلت به خبرگزاریهای رسمی گفته که آمریکا با دوحه در مورد عرضه الانجی به اروپا مذاکره میکند تا آلمان و دیگر کشورها، بجای روسیه، از قطر و آمریکا واردات گاز خود را انجام دهند. اکنون ۶۰ درصد از واردات گاز آلمان از روسیه انجام میشود.
برایلت گفت که با سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر و مسئول اجرایی قطر پترولیوم صحبتهایی داشته است. وی تصریح کرد: «ما در حال حاضر با الکعبی در مورد بازارهای مختلف به ویژه اروپا مذاکره میکنیم و این مذاکرات تا جایی که قطریها بازار گاز اروپا را تأمین کنند ادامه مییابد. همان طور که ما به این مساله تمایل داریم، قطریها هم بسیار علاقهمند هستند. این مساله ارتباط نزدیکی با نورد استریم ۲ دارد.»
این اقدام قرار است توسط قطر که یکی از اعضای قدیمی اوپک است؛ انجام شود. کشوری که هنوز هم توسط همسایگان عرب خود به حمایت از تروریسم محکوم است. قطر تمایل زیادی دارد تا در حوزه صنعت انرژی تا ۲۰ میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری کند، همچنین علاقهمند است تا آمریکا و قطر ارتباط انرژی داشته باشند.
قطر ماه گذشته توانست به طور موقت جایگاه دومین صادرکننده بزرگ الانجی در جهان را بدست آورده و بعد از استرالیا قرار بگیرد. آمریکا هم احتمالاً به زودی به سومین صادرکننده بزرگ الانجی تبدیل میشود و حتی احتمالاً با قطر در اواسط دهه آینده برای بدست آوردن جایگاه نخست رقابت خواهد کرد. روابط نزدیک آمریکا با قطر این استنباط را ایجاد میکند که بازارهای جهانی میتوانند تغییر کنند و این تغییر ممکن است با ایجاد یک اتحاد انرژی-ژئوپلیتیکی صورت گیرد تا انحصار ۱۰ ساله روسیه در صادرات گاز به اروپا را تحت تأثیر قرار دهد.
با ابن حال، هنوز مشخص نیست که این همکاری چگونه ممکن است اتفاق بیفتد و پیشبینی در مورد آن هنوز زود است، اما همین که گفته میشود تفکرات قطر و آمریکا به هم نزدیک شده است آنقدر مساله مهمی هست که لرزه بر اندام پوتین، رئیسجمهوری روسیه انداخته و برنامهریزان انرژی مسکو را به تقلا بی اندازد.
true
true
true
true