- ۱۳۹۷/۱۰/۲۶
- بین الملل , دانش و فناوری
- کد خبر 47572
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /

مترجم: محمدرضا وحیدی
با آغاز فعالیت ماهوارهها در قرن گذشته زندگی بشر به کمک استفاده از این فنّاوری دستخوش تحولات عظیمی شد که هنوز این تحولات شگرف ادامه داشته و در حال رشد و تکامل هستند. نسل نخست اغلب این ماهوارهها بسیار غولپیکر بودند که بسیاری از آنها با گذشت زمان نیز وبا توجه به تغییرات صورت گرفته در ساختار آنها با تغییر حجم مواجه نشدند که وزن این ماهوارههای غولپیکر گاهی به چند تن نیز رسیده است؛ اما در حدود بیست سال پیش برخی از محققان در این زمینه، به منظور یک چالش جدید و نوآوری خلاقانه در عصر ماهوارهها اقدام به برنامهریزی برای ایجاد یک ماهواره جدید با قابلیتهای بالا و پیشرفته و با حجم بسیار کوچکتر نسبت به دیگر ماهوارهها کردند. رابرت تویگز و جوردی بویج سواری دو دانشجوی آن زمان با بررسی و اجرای طرح تحقیقاتی خود، در نظر داشتند که این ماهواره با افزایش قابلیتها در طول سالهای مختلف با حجم بسیار کوچکی به اندازه یک اسباب بازی کوچک کودکان در مقیاس ۳۰ سانتیمتر در ۳۰ سانتیمتر بتواند تحول عظیمی را در دنیای ماهوارهها داشته باشد. این پروژه بزرگ و انقلابی با عنوان «کیوب سات» آغاز شد که توانسته است در این مدت به مقبولیت قابل توجهی در عرصه صنایع ماهوارهای جهان دست یابد؛ و بسیاری از کشورهای مهم دنیا به دنبال دستیابی به این فنّاوری برای کاربردهای مختلف هستند.
مجله آمریکایی وایرد در آخرین گزارش خود به بررسی مشخصات این ماهواره جدید پرداخته که در این گزارش، ساخت و آزمایش موفقیتآمیز این ماهواره را تحولی بزرگ در صنعت ماهواره سازی و یک رویداد فراموش نشدنی توصیف کرده است. این مجله در این گزارش از صنعت نفت به عنوان یکی از مهمترین کاربران و استفاده کنندگان این فنّاوری جدید یاد کرده است. در این گزارش با اشاره به کیفیت بالای تصویربرداری از بنادر و امکان ردیابی کشتیها و نفتکشها، از این ماهواره به عنوان یک ابزار مهم برای جابجایی نفت و شناسایی مخازن نفتی در نقاط گوناگون به ویژه در بنادر و اسکلهها اشاره کرده که میتواند به یک عامل مهم در خرید و فروش نفت و نیز نحوه ترانزیت و جابهجایی آن به شمار آید.
این مجله با اشاره به وجود بازارهای مخفی بین دلالان و تاجران نفت، این ماهواره را به یک شیوه جدید برای فروش نفت در بازارهای غیر رسمی و همچنین قاچاق این ماده دانسته است که با توجه به قابلیتهای فراوان آن و حجم کوچک میتواند به یک ابزار تأثیر گذار مهم در تجارت جهانی نفت به صورت رسمی و غیر رسمی تبدیل شود. البته این ماهوارهها در دیگر عرصههای اقتصادی نیز میتوانند کاربردی مؤثر در تبادلات بینالمللی داشته باشند که تجارت قهوه و نیز سویا از دیگر محصولات دیگر قابل رصد توسط این ماهوارهها به شمار میروند.
تیم هارفورد از کارشناسان اقتصادی مجله وایرد به توجه به توانایی بالا و قابل افزایش قابلیتهای این ماهوارهها اذعان کرده است که از چند دهه پیش کشورها و حتی گروههای مختلف در صدد دستیابی به فنّاوریهای مختلف و دسترسی به ظرفیتهای مختلف اقتصادی و امنیتی و نظامی از طریق این ماهوارهها هستند که دسترسی راحت و آسان به آنها به هر دلیل، ضمن ایجاد ظرفیتهای بسیار بزرگ برای آنها، در بسیاری از موارد باعث سوءاستفادههای مختلف از آنها شود. الکس بفاف دیگر کارشناس این مجله نیز در اظهارنظری ابراز امیدواری کرده است که استفاده از این ماهوارهها باعث شود کشف پروژههای مخفی و غیر قانونی در گوشه کنار جنگل آمازون شود چرا که اغلب این پروژهها باعث آسیب جدی به اکو سیستم این جنگل شده و در طولانی مدت باعث نابودی کامل آن خواهند شد.
گزارش مجله وایرد در ادامه گریزی به مشخصات فنی آن نیز داشته است که از مهمترین این موارد میتوان به ارزان بودن آن نسبت به موارد مشابه خود اشاره کرد که در سالهای گذشته این ماهوارهها با هزینههای بسیار سنگینی در حدود ۵۰۰ میلیون دلار قابل استفاده بود اما در نسل جدید این ماهوارهها علاوه بر کاهش حجم و وزن آنها و توانایی پرتاب در مدار پایینتر نسبت به دیگر ماهوارهها، به پایین بودن قیمت آن اشاره کرد که این مبلغ به حدود ۱۰۰ هزار دلار کاهش پیدا کرده که در نوع خود بینظیر است.
شرکت آمریکایی «پلانت لابز» که از جمله سهامداران و تولیدکنندگان اصلی این ماهواره به شمار میرود کمتر از یک دهه از عمر تأسیس آن گذشته و در سال ۲۰۱۰ در دره سیلیکون در ایالت کالیفرنیا آمریکا تأسیس شد که سهام آن با توجه به موفقیتهای سالهای گذشته رشد فوقالعاده و چشمگیری داشته است. این شرکت در سالهای گذشته با تولید حدود ۲۰۰ نوع ماهواره توانست به رکورد خیرهکنندهای در صنعت تولید این فنّاوری دست یابد که مهمترین آن پروژه «کیوب سات» است که قادر به تهیه روزانه یک میلیون عکس با دقت بسیار بالا از نقاط مختلف جهان دارد.